tisdag 21 april 2009

Malaysia

Sista längre stoppet på resan, Malaysia!
Kuala Lumpur är en häftig stad, lite lurig att hitta runt i. Inte så promenadvänlig då trottoarerna ofta försvinner och folk kör.. kreativt. Hittat ett juste hostel med justa människor, kollat in Petronas Towers, nationalmuseum och Chinatown (Jo, det finns en här också). Och träffat gamla bekanta! Knappt han man komma till Kuala Lumpur och skriva in det i statusraden på facebook (äntligen lite nytta av den grejen) innan ett sms dyker ner i fickan:

"Är du i KL? Skojar du eller? Det är vi också!"

Det är kul att man åker runt halva jordklotet och träffar folk man delar lägenhet med hemma. Möter upp med Rickard och Elin och drar till China Town för att pruta ner lite kläder.
Dagen därpå, efter två dagar i KL drar jag vidare norrut mot Taman Negara regnskogen. Några timmar buss och därefter båt upp på floden in till byn vid turistcentrat i skogen. Det inkluderade boendet är på ett av resans mer tveksamma hostel. Trycket i duschen är inte stort nog för att få ut vatten i strilen över huvudet, men iaf i en kran i midjehöjd. Spolningen på toaletten fungerar genom öskar och vattenhink, men vaddå, det går i några dagar. Har ju inte åkt till regnskogen för att hänga på hostelet!

Massvis av fina vandringar finns att göra, antingen själv eller med guide till ett annat pris. Att man kan vandra själv berättar ingen, men snart upptäcker man till guidefirmans förtret att det går ju minst lika bra. Går kvällsturer och ser hjortar och vilda grisar i tätskogen. Hör massvis med annat också, men att få se apor, tigrar eller elefanter exempelvis verkar sällsynt. Guiderna har dock häftiga historier de gärna berättar för den som vill höra om de människoätande tigrarna.

Går Canopywalk (hängbroar uppe i trädkronorna), besöker fladdermusfyllda grottor, hälsar på hos urbefolkning och åker på jeepsafari och ser cheetas och wildcats, leopardfärgade katter men i huskatt storlek. Klättrar i lianer, beundrar jätteträd, infernaliska myrstigar och inte minst springer runt på stigar och blir överaskad av jätteregn innan jag efter två dagar åker vidare upp till Perhentian Islands utanför halvö-malaysias nordöstkust.

Här möter jag upp med Rickard och Elin igen, dyker vrakdyk, simmar med sköldpaddor och hajar samt bättrar på brännan innan det är dags att vända söderut ner mot KL för hemfärd. Åker skönt djungel-natt-tåg ner och spenderar sista dagen i KL med att bla besöka Buta Caves, en stor kalkstensgrotta och Hindu-helgedom. En sista natt med utsikt över världens högsta tvillingtorn innan det är dags för 14 timmar lågprisflyg mot London!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar